Fotograf BucurestiFotografi de nunta in Bucuresti – avantaje si dezavantaje

Avand in vedere ca locuim in Bucuresti, o mare pondere dintre nuntile pe care le fotografiem au loc aici, in capital tarii. Si de foarte multe ori, in discutiile pe care le purtam cu colegii nostri fotografi profesionisti din alte orase, auzim urmatoarea replica: “Aaa…pai voi sunteti din Bucuresti. La voi lucrurile stau cu totul si cu totul altfel, mirii si miresele sunt diferite, nuntile sunt diferite. Nici nu va dati seama cat sunteti de norocosi!” Asa sa fie, oare? Si uite-asa, intr-o dupa-amiaza, in timp ce urcam pe creasta Bucegilor, pentru ca tot aveam timp sa ma gandesc la nimicuri placute – cum poreclesc eu chestiutele astea – am intors acest mit pe toate partile si am ajuns la urmatoarea concluzie: e bine si frumos sa fii fotograf de nunta in Bucuresti, dar exista si cateva dezavantaje.

Fotograf de nunta in Bucuresti

Asa ca o sa le iau pe rand si o sa le explic aici.

O sa despic firul in patru, cum se zice, pentru ca am timp si pentru ca imi place sa fac asta. Si daca voi, fotografii care ati ajuns aici din curiozitate, aflati si cateva chestii noi despre nuntile din Bucuresti, atunci cu atat mai bine. Asadar va prezentam mai jos, alternative, cateva dintre avantajele si dezavantajele pe care le-am gasit noi, cei de la OC Photography, in a fi fotograf de nunta in Bucuresti.

Avantaj: Mai multi potentiali clienti. O aglomerare urbana de peste 2 milioane de suflete, unele dintre ele pereche, genereaza cu siguranta un numar anual de nunti foarte mare. Lucrul asta s-a putut vedea foarte bine mai ales in ultimii 3-4 ani, perioada in care numarul fotografilor a crescut foarte mult. Asta pentru ca legile pietii se aplica invariabil: cererea mare duce, in cele din urma, la oferta bogata. Ceea ce duce discutia la …

Dezavantaj: Concurenta foarte mare. Foarte multi fotografi – asa cum e cazul in Bucuresti – inseamna foarte multe optiuni pentru mirese. Indiferent cat de talentat esti, este extraordinar de usor sa treci neobservat in peisajul pestrit al fotografilor de nunta din capitala, mai ales daca nu faci nimic pentru a te promova. Din pacate investitiile in marketing si promovare sunt costisitoare in cazul unei piete atat de concurentiale. Google Ads, SEO, Faceook Ads, targuri de profil – toate au devenit din ce in ce mai scumpe in ultimii ani, in anumite cazuri pretul marindu-se si de 5 ori.

Avantaj: Clientela educata din punct de vedere artistic. Incet-incet, vremea kitsch-urilor trece. Nu mai poti doar sa-ti pui un “Photography” la sfarsitul numelui si sa devii peste noapte fotograf de nunta. Adica poti, dar nu mai pacalesti aproape pe nimeni. Clientii sunt educati, studiaza cu atentie portofolii multe, vad ce se intampla si peste afara, care sunt trendurile, au invatat sa aprecieze fotojurnalismul si momentele autentice mai mult decat cadrele regizate. Si sunt dispusi sa plateasca in plus daca simt ca asta le aduce plus valoare. Ceea ce e extraordinar.

Servicii Foto

Dezavantaj: Arhitectura urbana. Daca va pregatiti acum sa-mi sariti in cap sis a-mi spuneti ca uit de cladirile emblematice ale Bucurestiului, de Calea Victoriei, de Pasajul Villacrosse si cate si mai cate, va rog sa va opriti pentru un minut si sa cititi mai departe. Bucurestiul are cladiri frumoase. Mai bine spus a avut. Dar marea lor majoritate sunt fie neintretinute corespunzator, fie restaurate kitschos cu rigisps si ferestre din termopan alb. Numeri pe degete cladirile vechi care au fost restaurate corespunzator. In plus orasul este impanzit de fire, cabluri, fibra optica si reclame luminoase care nu respecta nici o norma estetica. Orice fotograf care a facut o sedinta foto in Bucuresti stie lucrul asta.

Avantaj: Parcuri frumoase. Da, Bucurestiul are parcuri frumoase. Si destul de multe. Nu suficiente, sunt de acord. Dar pentru un fotograf de nunta in cautarea culorii verzi intr-o zi de sambata, ele reprezinta cele mai bune variante posibile pentru o sedinta foto de 1-2 ore cu mirii. O sa las aici cateva exemple de parcuri urbane bucurestene, care mie mi-au placut si in care am fotografiat: Moghioros, Ioanid, Bordei,etc.

Dezavantaj: Aglomeratie. Peste tot. Inclusiv sambata. Inclusiv unde ne gandim noi ca am putea fotografia perechea de miri in liniste, departe de privirile si remarcile diversilor curiosi care stau pe margine. Ca sa faci sedinta foto in afara Bucurestiului, intr-un cadru natural mai frumos, mai linistit, lipsit de noxe si de poluare, este obligatoriu sa iti rezervi o alta zi din saptamana, sa te urci in masina sis a parcurgi niste kilometri buni. Asa ca … daca urmeaza sa fotografiati o nunta in Bucuresti, pregatiti-va mental pentru aglomeratie.

Avantaj: Saloane de nunta frumoase, pe toate gusturile. Numarul salilor dedicate nuntilor din Bucuresti a cunoscut o explozie in ultimii ani. Si sunt din ce in ce mai diverse, mai creative si mai originale. La fel si meniurile. De exemplu, cei mai hippie pot organiza o nunta altfel, fara rigorile si limitarile impuse de locatiile clasice: pot face nunta in aer liber, sau pot servi bufet suedez la petrecere. 

Una peste alta, concluzia mea e ca Bucurestiul e nazdravan si nestatornic. El poate fi frumos sau urat, bun sau rau, prea aglomerat sau plin de viata, ofertant artistic sau kitchos. Depinde doar de noi, fotografii de nunta cum alegem sa il privim.