fbpx

Fotografie de nuntaInvestitia voastra in amintiri de calitate

Să admitem: organizarea unei nunti e scumpă sau, după caz, foarte scumpă. Ştiind că la finalul evenimentului veţi avea de achitat o notă de plată destul de piperată restaurantului, că rochia de mireasă sau pantofii au, de obicei, un preţ cu multe zerouri sau că, însumate, invitaţiile de nuntă, mărturiile şi florile pot valora o mică avere, angajarea unui fotograf de nuntă profesionist vi se poate părea un lux sau un moft.

suprindere
AMINTIRILE
sunt nepretuite
mosaic
emotii
plange


Nu de puţine ori am auzit la viitoare mirese şi miri, următoarea abordare: “La urma urmei, de ce am avea neapărat nevoie de un fotograf de nunta, mai ales că nu e deloc ieftin şi costul acestuia se adaugă la nişte cheltuieli şi aşa destul de mari? Mai bine angajăm o echipă foto-video, una din cele care ne-au propus un discount mare la ultimul târg de nunţi pe care l-am vizitat. Sau, şi mai bine, am putea să-l rugăm pe amicul nostru care e pasionat de fotografie să vină să ne facă poze la nuntă. Aşa o să ne coste şi mai puţin.”
Va înţelegem perfect îndoiala legată de această decizie, si tocmai de asta am vrea să împărtăşim cu voi motivele pentru care alegerea unui fotograf de nunta bun este o investiţie care merită din plin şi se va dovedi a fi o hotărâre pentru care vă veţi mulţumi mult timp după ce aţi luat-o.
Nu ne înţelegeţi greşit: nu avem nimic împotriva amicului care se pricepe la fotografie. Cel mai probabil e un tip foarte ok, pasionat de ceea ce face şi fericit posesor al unui aparat foto DSLR destul de performant. Astea, însă, nu sunt suficiente motive ca să-i încredinţaţi lui sarcina de a imortaliza unul dintre cele mai importante momente ale vieţii voastre de cuplu. Hobby-ul şi echipamentul potrivit nu te transformă instantaneu într-un profesionist în domeniu, la fel cum nici un gurmand posesor de tigaie Tefal nu devine bucătar peste noapte. În plus, amicul ăsta, cel maiprobabil, se va simti mai bine la nunta voastră savurând evenimentul frumos la care e părtaş, lipsit de grija că va rămâne în curând fără baterie la aparat sau că are un card de memorie aproape plin. Inca ceva: un fotograf profesionist cu experienţă surprinde momentele importante dar anticipează şi lucrurile mici: o strângere de mâna a mamei, o privire a tatălui când îşi vede fiica îmbrăcată în mireasă, etc. Atunci când angajaţi un fotograf de nunta care este acolo doar pentru voi şi pentru a observa nunta, care nu are alte preocupări, nu stă la taclale cu invitaţii, vă ajutați de fapt pe voi să nu staţi cu emoţii că ratează fotografii importante pentru că a ieşit afară la o ţigară sau stă la un pahar de vorba la bar.

detalii
DETALIILE
fac diferenta
verighete
detalii
detalii
detalii


Legat de echipele foto+video, capcana pe care o veţi întâlni cel mai frecvent este aceea a unui pachet foto+video care, în mod “norocos” si “pentru o perioadă limitată de timp” are un preţ foarte apropiat de al unui fotograf de nuntă sau al unui videograf profesionist, contractaţi individual. Mai pe ințelesul tuturor: luați doi la preț de unu. De multe ori studio-urile prezintă oferta aproximativ astfel: puteţi opta pentru OC Photography la tariful de 1300 de euro şi veţi avea doar fotograf, dar e mai avantajos să alegeţi pachetul foto+video de la noi, la preţul de 1300 EUR, aveţi ambele servicii incluse, şi vă facem cadou o şedinţa foto, nişte foto-mărturii şi un album de nuntă. Ei bine, înainte de a lua o decizie şi de a semna un astfel de contract care, foarte adevărat, pare foarte tentant din punct de vedere al prețului, am vrea să înţelegeţi următoarele lucruri:
– În fotografia şi videografia de nuntă, ofertele de tipul all-inclusive (aşa cum e cea descrisă mai sus) ascund, cel mai des, lipsuri şi potenţiale viitoare probleme pentru voi. Fie unul dintre cei care prestează serviciul nu este suficient de experimentat, fie albumul de nuntă este ieftin şi de o calitate îndoielnică, puteţi chiar experimenta o crasă lipsă de profesionalism, întârzieri, ţinută vestimentară si limbaj neadecvate sau, mai rau, puteți să primiți fotografiile si filmarea la Paștele Cailor. Toate acestea sunt lucruri care vă pot strica atât bună-dispoziţie din ziua nunţii cât şi amintirile cu care veţi rămâne. Aruncând de-a valma, laolaltă, servicii şi produse (am văzut oferta unui studio foto care vindea chiar şi excursii pentru luna de miere) e uşor să maschezi sub paravanul unui preţ mic neajunsurile incluse în pachet. Nu credem că sunt prea multe mirese care, dacă ar şti ce se ascunde de fapt în spatele unei astfel de așa-zisă super-ofertă, ar mai risca sa o aleagă.fotograf nunta Bucuresti

mozaic
posing
mosaic
margele
cum


– De cele mai multe ori, “super-ofertele” vin din partea unor firme de evenimente care intermediază legătura dintre fotografi, videografi şi clienţii lor. Ce trebuie sa ințelegeti este că unicul scop al acestor agenţii este profitul. Nu sunt interesaţi de recomandările clienţilor lor pentru că pe ei îi recomandă preţul mic şi, prin urmare, nici calitatea muncii lor nu este în lista de priorităţi. De principiu, vor angaja în echipa lor acei oameni care solicită o remuneraţie cât mai mică, astfel încât profitul să fie maxim şi, de foarte multe ori, nu vă vor putea garanta prezenţa unui anumit fotograf la nunta voastră și vă vor anunța cu cateva zile înainte numele acestuia.
– Tot din raţiuni legate de costuri, ofertele foto-video low cost nu includ şi asistenţi care să însoţească fotograful sau videograful principal. Va asigurăm, însă, că şi cei mai buni fotografi de nuntă au nevoie de un ajutor şi orice profesionist din acest domeniu ştie foarte bine acest lucru. De acord, nu toţi au posibilitatea de a lucra în echipa de doi fotografi, aşa cum suntem norocoşi să putem face noi la OC Photography, însă, în condiţiile unui program de lucru de 14-16 ore neîntrerupte, care include momente cu o dinamică foarte rapidă şi necesită atenţie permanentă, prezenţa unui asistent-fotograf este absolut necesară.
– Înainte de a semna un contract foto-video care pare avantajos din punct de vedere al preţului solicitat, gândiţi-va la următorul aspect: în condiţiile în care un fotograf de nunta talentat practică, în medie, un tarif de 1.000 EUR, iar videografii priceputi percep, în general, mai mult decât atât, de ce aceştia s-ar decide brusc să vină împreună la nuntă voastră pentru jumătate din preţul lor normal? Sunteți de acord că e puţin probabil să fie o ofertă bună din punct e vedere calitativ si că e foarte posibil să va îndreptaţi cu paşi repezi către o ţeapă. Există o zicala care spune că dacă ceva este prea avantajos că să fie adevărat, atunci probabil că nici nu e adevărat.
– Un artist nu-şi asociază imaginea la pachet cu altcineva, pentru că el ştie că fiecare este direct răspunzător pentru calitatea muncii lui şi, în acelaşi timp, nu poate garanta 100% pentru nimeni altcineva. Un fotograf de nuntă va poate recomandă un videograf, unul cu care a colaborat bine în trecut, asa cum il recomandam noi pe Mihut, dar pentru asta este nevoie că înainte să se întâlnească cu voi, să va cunoască, să va înţeleagă aşteptările.


Dacă aţi parcurs cu răbdare textul de mai sus, pe care l-am însoţit cu imagini realizate de noi, sperăm că va veţi gândi de 2 ori înainte să alegeți un fotograf de nuntă şi că veţi privi fotografiile aşa cum sunt ele de fapt: o investiţie fantastică în viitoarele voastre amintiri. Pentru că atunci când tortul va fi tăiat, muzică se va opri, invitaţii vor pleca acasă, florile se vor ofili şi rochia de mireasă va fi pusă la păstrare, veţi rămâne voi doi şi amintirile unei zile unice în viaţă voastră.

Cu drag,
Oana & Codrin