“Noi am vrea sa avem fotografiile de la nunta mai repede. De ce dureaza 2 luni editarea fotografiilor?” e intrebarea pe care am auzit-o destul de des de la cei care ne solicita serviciile de fotografi de nunta. E foarte adevarat ca dintre cei care trec la etapa urmatoare si ne solicita o intalnire, majoritatea intuiesc (sau stiu) motivele care stau in spatele termenului de predare, insa eu mi-as dori sa le ofer tuturor un raspuns la nelamuririle pe care le au si care poate (cine stie?!), chiar ii determina sa nu mearga mai departe si sa ne aleaga pe noi.


In primul rand ar trebui explicat, pe scurt, se se intampla din punct de vedere tehnic in timpul nuntii. In momentul in care fotografii apasa pe butonul declansatorului, pe cardul de memorie se inregistreaza un fisier RAW. Sunt numite asa generic, pentru ca desi in functie de marca aparatului de fotografiat utilizat ele au extensii diferite, din punct de vedere functional fac aproximativ acelasi lucru. Spre deosebire de fisierele JPEG, fisierele RAW prezinta avantajul ca permit editarea ulterioara fara pierderi de calitate si cu o mai mare flexibilitate. “Dezavantajele” sunt ca nu sunt citite decat de programe speciale de editare si ca au o dimensiune destul de mare, o singura fotografie putand ajunge la 30 de MB. Am pus ghilimele pentru ca acestea nu sunt dezavantaje reale pentru un fotograf de nunta echipat corespunzator. Ulterior evenimentulului, cardurile pline de fisiere RAW ajung, dupa ce au trecut si prin procesul de back-up, sa fie descarcate in computerul pe care sunt editate.


Si, de aici, incepe selectia initiala care precede editarea fotografiilor. Pentru ca suntem doi, de la o nunta in Romania ne intoarcem, more or less, cu 5.000 de cadre care reprezinta baza de de selectie. Aceasta selectie initiala, dureaza aproximativ 2-3 zile. Probabil ar putea fi scurtata, dar e o etapa cel putin la fel de importanta ca si celelalte, asa ca preferam sa-i acordam atentia necesara. Eu persona, dupa ce ma uit 2 ore prin fotografii, fac o pauza, ma apuc de altceva si sa revin la ele mai tarziu ca sa constat ca a doua oara le vad cu alti ochi. Nu as sti sa explic exact fenomenul, probabil ca un psiholog sau om de stiinta britanic a facut deja un studiu pe tema asta, dar as putea baga mana in foc ca daca veti incerca la randul vostru asta, veti ajunge la aceeasi concluzie ca si mine.


Odata finalizata selectia initiala raman cu aproximativ 800 de fotografii de la un eveniment. De ce renunt la un procent atat de mare? Cred ca asta e intrebare care ii framanta pe multi dintre mirii si mireslee care ar vrea sa primeasca “toate fotografiile de la nunta”. Explicatia este simpla: fotografii profesionisti de nunta (si nu numai ei) fotografiaza extraordinar de mult in rafala. Motivele din spatele acestui stil de lucru sunt destul de solide si de bine intemeiate, nu le voi dezvolta aici. Cert este ca intre miile de imagini initiale, foarte multe sunt cadre care par identice pentru ca sunt realizate la o fractiune de secunda distanta unul de celalalt. Sarcina noastra este sa il alegem pe cel mai bun dintre ele. In multe cadre apar oameni cu ochii inchisi, sau nu a declansat blitz-ul, sau a trecut cineva prin fata. Oricum ar fi, o buna parte sunt fie inutilizabile, fie inestetice, fie tehnic nereusite. Poate ca este o supriza pentru unii, dar da, fotografia este arta trial & error-ului, si cele mai bune fotografii din lume au fost selectate dintre alte multe mai putin reusite sau chiar complet ratate.


Acum incepe cu adevarat editarea fotografiilor. Utilizam, probabil, software-ul cel mai cunoscut printre profesionisti, Adobe Lightroom, si cu ajutorul lui facem corectiile de expunere, balans de alb, saturatie de culoare, contrast si muuulte altele cu care n-are rost sa va incarc mintea si timpul acum. Ce cred eu ca e important de spus aici este faptul ca acest proces este unul individualizat. De ce e important de spus asta? Pentru ca exista si se practica metode de editare care prespun efectuarea corectiilor la o singura fotografie si apoi aplicarea acelorasi setari la celelalte. La OC Photography nu credem in astfel de scurtaturi pentru ca, pur si simplu, ele nu duc la aceleasi rezultate consistente cum o face modul “traditional” de lucru. Asa, ca aceasta etapa ne ia, cu aproximatie aproximativ 2 saptamani.


Una peste alta, daca facem adunarea aflam ca selectia + editarea fotografiilor dureaza 2 saptamani si jumatate. Si atunci, de ce dureaza 2 luni sa predam fotografiile? Pentru ca, pe durata sezonului de nunti, avem nunti aproape sambata dupa sambata. Chiar daca nu luam 2 nunti pe week-end (despre motivul din spatele acestei decizii voi scrie intr-un alt articol), tot suntem destul de aglomerati. Asa se face ca primele doua nunti primesc fotografiile mult mai repede decat termenul specificat in contract (aflati aici ce spun mirii fotografiati de noi), in timp ce urmatoarele se tot decaleaza. Asa se ajunge la un termen limita de 60 de zile in care reusim sa editam fotografiile. Va marturisesc ca uneori suntem la limita, chiar si asa. Ne mai salveaza posturile sau concediul care ne-a prins deseori cu laptopul in traista, editand chiar si la malul marii. Nu ma plang absolut de asta, nu e cazul, pentru ca imi face placere si face parte munca noastra de fotografi de nunta, pe care ne-o dorim si ne-o asumam. Vreau doar sa se inteleaga faptul ca fotografii nu tin pozele pe un hard-disk in timp ce ei stau si pierd timpul ocupandu-se de alte chestii razandu-si in barba cu gandul la mirii si miresele care se perpelesc de nerabdare acasa.


Acestea fiind spuse, as vrea sa va atrag atentia ca un termen de predare prea scurt poate insemna ca editarea fotografiilor nu este tratata cu maxima seriozitate si poate fi un semnal de alarma referitor la calitatea serviciilor oferite de un fotograf de nunta. Despre asta si despre inca cateva astfel de semne puteti citi in articolul acesta, scris de noi in urma cu cateva luni.


Pana la urmatorul articol, va las pentru ca ne pregatim de Mos Nicolae si eu nu mi-am facut inca ghetele.


Cu drag,

Codrin