Sunt fotograf de nunta de 7 ani; 7 ani in care mi-am dat seama ca atunci cand crezi ca le-ai vazut pe toate – bune si rele – in materie de organizare nunta in Romania, trebuie doar sa ai nitica rabdare si ai sa afli ca nu e chiar asa. Si astazi m-am decis sa discut despre niste lucruri si sa ofer mireselor interesate cateva sfaturi care mie mi se par importante, dar pe care, din decenta, din respect si de frica de a nu supara, nu le-am spus cand poate ar fi fost bine sa o fac.


1. Nunta o faceti pentru voi, nu pentru ceilalti. Si cand spun „ceilalti” ma refer inclusiv la parinti. Asa ca nu ar trebui sa va dati peste cap ca sa le faceti altora pe plac; mai bine folositi tota energia pentru a face ziua nuntii cat mai memorabila pentru voi doi. E sarbatoarea voastra si doar voi ar trebui sa aveti ultimul cuvant in ceea ce priveste invitatiile trimise, alegerea locului unde veti petrece, a genului ce muzica de la petrecere,etc. Daca mama soacra decide de capul ei toate detaliile astea ce tin de organizare nunta, care mai e farmecul evenimentului pentru voi?

2. Nu organizati nunta cu gandul la bani. Nu ma intelegeti gresit: sustin intru totul stabilirea unui buget si realizarea unui plan de cheltuieli pentru nunta. In lipsa lui va puteti lasa dusi de val si sa va intindeti mai mult decat va tine buzunarul. Dar de aici si pana la a trata propria nunta ca pe o afacere este o diferenta foarte mare. Daca porniti cu gandul asta se vor intampla ambele sau unul din urmatoarele lucruri:

– veti avea mai multi invitati decat v-ati fi dorit cu adevarat si pe multi nu ii veti cunoaste;

– banii vor fi cei care va vor dicta alegerile in privinta oamenilor cu care va inconjurati in ziua nuntii si de a caror prestatie depinde reusita evenimentului.


3. Prioritizati alegerile pe care le faceti in functie de importanta lor pentru voi. Daca sunteti precum cele mai multe dintre miresele fotografiate de noi pana acum si nu aveti veniturile lui Gigi Becali, asta e un sfat pe care va sfatuiesc sa-l bagati in seama. De ce? Pentru ca nu puteti avea totul la superlativ si sa iesiti si ieftin. Asa ca mai bine va ganditi: vreti o super petrecere? Atunci investiti mai multi bani intr-o formatie de nunta buna si, in contrapartida, faceti economie la meniu. Vreti cele mai frumoase fotografii de nunta? Atunci angajati un fotograf de nunta talentat si ati putea sa renuntati la videograf. Si lista poate continua, tot asa.

4. Nu angajati o formatie de nunta doar de dragul de a avea una. Da, e adevarat, formatiile bune sunt scumpe. Asta tocmai pentru ca sunt bune si, prin urmare, foarte cautate. Daca nu aveti un buget destul de mare pentru o formatie de nunta care sa va asigure distractia la petrecere, mai bine investiti banii intr-un DJ bun. Ar mai fi ceva de spus aici: in ultima vreme observ ca a devenit o moda angajarea unor interpreti care au participat pe la diverse concursuri si show-uri tv. Tin sa va spun ca o voce fantastica nu e un ingredient suficient pentru a face invitatii sa se ridice de la masa si sa danseze pana dimineata, asa ca nu va luati doar dupa asta. De cand sunt fotograf de nunta, am vazut cateva petreceri semi-ratate pentru ca formatia nu s-a priceput sa creeze atmosfera. Retineti: alegerea formatiei potrivite este un aspect foarte important cand vorbim despre organizare nunta.


5. Ganditi-va foarte bine la acele servicii care sunt cu adevarat valoroase pentru nunta voastra. Cu ce ramaneti cu adevarat cand petrecerea se termina si invitatii pleaca acasa? Va aveti unul pe celalalt, verighetele si amintirile unei zile unice pentru voi doi. Poate sunt subiectiv dar, personal, nu sunt de parere ca un tort al carui pret e mai mare decat al fotografului e o alegere inteleapta.


6. Nu incercati sa le faceti singuri pe toate. Chiar daca nu angajati un wedding planner care sa va ajute cu organizare nunta, desi eu va recomand sa faceti asta (din mai multe motive pe care ma gandesc sa le prezint intro postare separata), asta nu inseama ca voi trebuie sa va incarcati cu chestii de facut pana in cele mai mici detalii. Nu veti reusi decat sa va obositi inutil si sa va consumati nervii pentru nimicuri. In loc sa faceti asta, mai bine delegati o parte din treburi catre apropiati: parinti, frati, prieteni buni. Cu totii vor fi mai mult decat incantati sa va ofere o mana de ajutor si probabil chiar se vor bucura sa se simta utili la organizare nunta.

7. Inchiriati o camera de hotel. Mai ales in cazul in care credeti ca acasa (la voi sau la parinti) va fi aglomeratie la pregatiri, in prima parte a zilei. Aglomeratia agita pe oricine si daca incepeti ziua nuntii agitati, tot asa o sa o tineti si veti sfarsi prin a fi super obosite. S-ar putea ca parintii sa insiste sa va va pregatiti la ei acasa. In cazulin care va simiti tentate sa faceti asta, va recomand sa recititi punctul 1.


Daca mai doriti sa aflati mai multe sfaturi utile pentru organizarea nuntii si daca va doriti sa aveti alaturi de voi un fotograf de nunta bun (sau doi) va invit sa luati legatura cu noi prin pagina noastra de contact.