De foarte multe ori am fost intrebati, mai ales in primii doi-trei ani in care am devenit fotografi de nunta: „Ce aparate folositi? Ce aveti in trusa de fotografi nunta?”. Unii dintre mirii care cochetau cu fotografia, intrau chiar in detalii tehnice intrebandu-ne de obiective, blitz-uri si altele „scule” pe care noi astia care ne intitulam fotografi profesionisti le utilizam.


Apoi, pe masura ce am capatat experienta si o oarecare notorietate, au inceput sa ne intrebe si alti fotografi, aflati la inceput de drum, despre acest subiect. Asa ca m-am hotarat sa fac o postare in care sa vorbesc despre echipamentul pe care il folosim noi la OC Photography si, pe scurt, motivele pentru care am facut alegerile astea.

Poate ca pentru unii dintre cei care cititi acest articol e evident, dar, totusi consider ca ar trebui sa mentionez din capul locului ca alegerile noastre nu au pretentie si valoare de „best choice”. Nici nu cred ca exista asa ceva, ci mai degraba exista potrivirea fericita intre stilul fotografului si echipamentul pe care il foloseste.


Gama de aparatura

Aparate foto folosite de OC Photography

Obiective foto folosite de OC Photography

Blitz-uri foto folosite de OC Photography

Lumina continua

Card-uri de memorie


Gama de aparatura

Am ales gama de aparate si obiective Canon pentru ca gama de culori, dar mai ales tonurile in care e redata pielea sunt mai pe gustul nostri si mai potrivite din punct de vedere cromatic cu stilul nostru fotografic. Canon are culorile un poc mai calde, skin-tone-ul mai portocaliu si mai placut pentru portretele care ne plac atat de mult sa le realizam.

Aparate foto

Folosim ca aparate foto principale doua Canon 6D, full-frame. La mijlocul lui 2017 a fost lansata versiunea mai noua, Canon 6D Mark II, asa ca la finalul sezonului de nunti 2017 vom face upgrade la acestea. Am ales 6D in detrimentul 5D Mark 3 (alternativa existenta la momentul cand am facut achizitia) pentru ca:

1. este aparatul foto full-frame cu greutatea cea mai mica din gama Canon, deci mai usor de carat si o zi intreaga cat sta un fotograf la o nunta in Romania.

2. putem ridica linisititi ISO la valoarea de 3200 fara sa ne temem ca vom avea o granulatie pronuntata in fotografiile realizate, iar lucrul asta este important pentru un fotograf de nunta care lucreaza destul de des in conditii de iluminare slaba.

Obiective foto

Oana utilizeaza foarte des Canon 24-70 II 2.8, pentru ca este un obiectiv versatil, cu care poti fotografia linistit o nunta cap-coada si care are o greutate relativ redusa, potrivita pentru spatele firav al unei femei fotograf.

Mai mult decat 24-70, Oanei ii place sa foloseasca Canon 70-200 IS II 2.8 si eu o inteleg perfect pentru ca din punctul meu de vedere, si al multor alti fotografi de nunta este cel mai bun obiectiv zoom realizat vreodata de Canon: focus rapid, precis, foarte sharp si cu o optica care concureaza si chiar bate cateva prime-uri. Daca mai adaugati si cele doua moduri de stabilizare, singurul defect pe care i-l veti putea gasi este greutatea destul de mare (dar normala pentru orice obiectiv tele). Asa ca il folosim cu preponderenta la pregatiri sedinta foto si mai putin la cununia religioasa si la petrecere.

Eu sunt indragostit in momentul de fata de Canon 35 mm 1.4 II, editia noua a faimosului obiectiv lansat in 1998 si il folosesc abuziv cam in toate momentele unei nunti.

Canon 85 mm 1.8 este un obiectiv pe care il avem in geanta foto dar il utilizam mai putin frecvent, la fel ca si Canon 50 mm 1.2 (eu l-am poreclit “tata prime-urilor”), un obiectiv cu optica exceptionala dar care are un focus mai lent decat solicita dinamismul unei nunti.


Blitz-uri foto

On-camera avem si am avut mereu varfurile de gama de la Canon, pentru ca ne bazam destul de mult pe ele la cununia religioasa si la petrecere. Asa ca folosim Canon Speedlite 580EX II si Canon 600 EX-RT, ambele blitz-uri excelente in lumina slaba.

Cand avem o nunta in aer liber si folosim blitz-uri puse pe stative, off-camera, riscul ca un invitat mai zbuciumat sau un chelner neatent sa le loveasca este destul de mare si ca sa nu stam cu inima cat un purice am optat sa ridicam la inaltime doua Yongnuo YN 568EXII are ne-au dovedit ca ne putem baza pe ele in astfel de situatii.


Lumina continua

Mi-ar placea sa am ocazia sa folosesc mai des Lowel-ul nostru pentru ca de cand il avem am descoperit o multime de posibilitati de a ne exprima mai creativ la sedinta foto indoor sau la pregatirile miresei / mirelui.


Card-uri de memorie

Daca atunci cand fotografia era doar o pasiune si atat producatorul cardurilor era mai putin important, de cand am devenit fotografi profesionisti de nunta am inceput sa folosim exclusiv cardurile Sandisk Extreme care sunt renumite pentru fiabilitatea lor. Sper sa ramana asa si dupa achizitionarea companiei de catre producatorul de hard-disk-uri Western Digital.

V-am spus cam tot ce avem in trusa de fotografi nunta a noastra, dar nimic despre gentile propriu-zise. Aparatele foto si obiectivele sunt valoroase si pentru a fi protejate cat mai bine va trebuie niste genti care sa sa ridice la inaltimea continutului. Noi am optat pentru ThinkTank si nu am simtit vreo clipa ca am gresit. Preturile sunt putin mai piperate decat ale altor producatori, dar va asigur ca merita si ultimul leu platit pentru ele. Spre exemplu, rucsacul meu implineste acusi 6 ani si exceptand cateva pete se prezinta in stare perfecta. Oana are o geanta foto si mai faina, care de fapt e un troller si care e foarte utila atunci cand fotografiem nunti in afara tarii pentru ca intruneste conditiile de gabarit impuse de companiile aeriene.

Echipamentul foto este indispensabil si este important pentru un fotograf de nunta. Dea asta am si impartasit cu voi detalii legate de ce se afa in trusa de fotografi nunta pe care o folosim. Dar e important sa se inteleaga ca, indiferent de progresul tehnologic el ramane doar o unealta in mana celui care il foloseste si de inspiratia si maiestria acestuia din urma depinde in primul si in primul rand cat de frumoase sunt fotografiile. Daca vreti, il putem cumpara cu echipamentul unui bucatar care fara oale, tigai, castroane, linguri, ingrediente si alte cele nu poate gati nimic dar niciuna dintre acestea nu este factorul care face diferenta dintre o mancare buna si una proasta ci omul care le manuieste.

Asa ca sfatul meu este sa investiti in egala masura in echipament cat si in pregatirea si educatia voastra. Doar asa puteti deveni niste fotografi de nunta mai buni.