Discutam saptamana trecuta cu un amic, un fotograf de nunta din Bucuresti foarte apreciat, care-mi spunea ca are extraordinar de multe albume de nunta de predat pana la sfarsitul acestui an si ca nu stie cum o sa faca fata. Curios, l-am intrebat daca e singurul sezon in care i se intampla lucrul acesta.


“-Nu, nu! Mereu am atat de multe albume de nunta de facut la sfarsitul anului si de fiecare data sunt la limita cu termenele de predare, mai ales ca le promit mirilor ca le termin de facut pana la Craciun!”


L-am rugat, intrigat, sa-mi dea mai multe detalii, pentru ca noi, la OC Photography, realizam maxim 8-9 albume de nunta intr-un sezon, mult sub ce-mi povestea el. “-Pai voi nu le vorbiti mirilor si mireselor, atunci cand va intalniti cu ei, despre importanta albumelor?”. Ce-i drept…nu facem asta. Mi-am dat seama ca evitam, probabil dintr-un fel de jena amestecata cu teama ca oamenii care ne-au acordat atata incredere alegandu-ne sa le fim fotografi sa nu ne perceapa ca fiind niste vanzatori hulpavi care vor sa le bage pe gat albume de nunta. Am realizat ca procedand astfel gresim, iar lucrul asta ii afecteaza in primul rand exact pe cei care beneficiaza de serviciile noastre, mirilor, carora le dorim in primul rand binele si de la care ne-ar placea sa primim recomandari dupa nunta. De ce?

Importanta albumului pentru fotograf


Pentru ca un albumul de nunta valoreaza mult mai mult decat poate pare, la prima vedere. In primul rand, el este rezultatul final, finisat, al eforturilor creative pe care un fotograf le-a depus cand a fotografiat nunta. Realizat cu responsabilitate si cu interes pentru un lucru bine facut, albumul va prezenta un rezumat al nuntii care va reusi sa trezeasca atat interesul privitorului impartial de a trece la urmatoarea pagina fara graba sau plictisala, dar mai ales va starni emotii placute celor implicati sentimental in eveniment: miri, parinti, nasi, prieteni apropiati ai cuplului. Un album este o carte de vizita pentru un fotograf de nunta.


Din punt de vedere estetic, al calitatii si durabilitatii materialelor din care este realizat, fiecare album de nunta ar trebui sa fie un masterpiece unic pentru mirele si mireasa protagonisti. Nu doar eu gandesc asa, o fac multi alti fotografi romani, dovada stand chiar discutia de la care a plecat ideea acestei postari.

Etapele realizarii unui album de nunta OC Photography


Realizarea unui album incepe abia dupa ce toate fotografiile de la un eveniment au fost editate si predate. Acestea reprezinta baza pentru selectia pe care o facem in vederea alegerii acelor cadre care vor fi incluse in album. Din punctul meu de vedere, aici sta cheia succesului unui design reusit. Tentatia de a include doar fotografiile cele mai reusite este o capcana care trebuie evitata, la fel cum “aruncarea”, de-a valma a fotografiilor in layout, de dragul includerii cat mai multor imagini, este o greseala pe care multi fotografi incepatori o fac, considerand eronat ca asa isi vor impresiona clientii. Secretul consta in gasirea echilibrului care imbina cele doua conditii esentiale pentru un album de nunta reusit: sa arate bine din punct de vedere estetic si sa spuna povestea zilei cat mai fidel si mai emotionant. Fotografiile trec apoi printr-un proces de editare suplimentara, care asigura un finisaj mult mai atent si implica o calibrare cromatica necesara pentru a obtine consitenta la print. In aceasta etapa, albumul va fi vazut doar de catre mire si mireasa; impreuna cu ei vom stabili daca anumite fotografii vor fi inlocuite si cum vom face asta, astfel incat sa nu stricam estetica albumului. De exemplu, atunci cand realizam un design, niciodata nu amestecam pe aceeasi deschidere fotografii color cu fotografii alb-negru pentru ca pur si simplu nu arata bine puse unele langa altele. Odata stabilita varianta finala, trimitem albumul la casa de albume. A durat 3 ani si multiple incercari, parte a unui firesc proces de trial & error, pana cand am selectat acei doi parteneri care sa raspunda exigentelor noastre tehnice si carora le-am incredintat realizarea fizica a creatiilor noastre.


Toate albumele pe care le realizam la OC Photography au coperti lucrate manual, din piele naturala, face-off din catifea si sunt printate pe hartie fotografica mata de calitatea cea mai buna. Lipiturile sunt realizate la cald, iar producatorii sustin ca, in conditii de pastrare normala, albumele sunt garantate 100 de ani. Cand vom avea feed-back de la primul cuplu al caror album implineste aceasta venerabila varsta, promitem sa va scriem pe blog. Daca va intrebati de ce ne-au trebuit doi furnizori, cand noi realizam atat de putine albume de nunta anual, ar trebui sa stiti ca furnizorii cu adevarat buni sunt foarte ocupati la final de an si durata de asteptare poate fi, uneori, si de 1 luna. Prin urmare, in cazul in care unul dintre ei este ocupat pana peste cap, avem o solutie de back-up la care putem apela.

Cea mai importanta dintre…importante


Pana acum vorbit despre importanta albumelor pentru munca unui fotograf, despre etapele realizarii lor si am pastrat la final partea pe care eu o consider cea mai importanta: valoarea pe care albumele o au pentru miri.


Fotografiile de familie, categorie in care sunt incluse si cele de nunta, nu sunt doar niste simple imagini. Cel putin nu asta e ce imi doresc eu sa le ofer oamenilor pe care ma aleg pe mine fotograf. Ele evoca in sufletul nostru, cei implicati emotional in eveniment amintirile unor momente care, la vremea la care ele au avut loc, au insemnat ceva in viata noastra, au fost niste clipe placute pe care dorim sa le mai revedem, altfel n-am fi facut fotografiile. Valoarea unei fotografii de familie incepe sa creasca din secunda in care ea a fost realizata si eu unul cred ca inceteaza sa creasca dar si sa mai existe, abia in momentul in care nu mai exista nici un membru sau descendent al respectivei familii care sa o priveasca. Evident, valoarea lor intrinseca este pur emotionala, nu materiala si tocmai asta le face atat de pretioase. Nunta e un eveniment major in viata oricarei familii si, daca sunteti ca noi, amintirile acestei zile importante veti dori sa le pastrati cat mai vii de-a lungul anilor.


“Bine, bine, fotografiile sunt importante, de acord. Dar ce face sa fie atat de valoros albumul de nunta?”, ati putea intreba. Va pot raspunde printr-o singura intrebare:

Imaginati-va ca peste 30 de ani nepotii va vor intreba despre nunta voastra. Poate vor vrea sa stie si, daca se poate, sa vada cum a fost. Va inchipuiti spunandu-le “Hai, tataie, sa-ti arat JPEGurile de la nunta!” sau scotand tacticos un album vechi din cutia lui si aratandu-l cu mandrie nepotilor care va stau pe genunchi?

Inainte de a scrie acest text am luat o decizie: de acum inainte, la OC Photography, vom acorda mai mult timp si importanta albumului de nunta in prezentarea pe care le-o facem mirilor. Le vom explica adevarata lor importanta, daca va fi necesar vom creste tariful incluzandu-le astfel in pachetul de baza, dar cu siguranta vom face tot ce ne va sta in puteri sa nu-i lipsim pe oameni de un lucru atat de important din casa, dar mai ales din viata lor.


Apropo, voi cand ati rasfoit ultima data un album de familie?