Analizand toate solicitarile de a realiza o sedinta foto primite in cei 7 ani de cand suntem fotografi de nunta, am constatat ca le-as putea grupa cu usurinta in doua cateogorii, in functie de locul de unde s-au desfasurat: fie am fotografiat in imprejurimile Bucurestilor, fie la mare distanta de caputala, alandala prin toata tara. Si pentru ca atunci cand distanta nu reprezinta un impediment, posibilitatile sunt mult mai variate si organizarea mai usoara, m-am gandit sa vin in ajutorul mireselor doritoare de un Trash The Dress si sa impartasesc cu voi cateva dintre locurile in care puteti face o sedinta foto fara sa va indepartati foarte mult de Bucuresti.


1. Palatul Brancovenesc din Mogosoaia



Am inceput cu el desi nu (mai) este in topul preferintelor mele, intrucat pastreaza cateva avantaje pe care le poate contesta nimeni, oricati fotografi de nunta veti intreba. Insa, are si vreo doua dezavantaje majore, care v-ar putea determina sa-l evitati. Asadar, sa vedem cateva argumente pro si contra.


PRO:

– Se afla in imediata apropiere a capitalei si asta il face usor accesibil. Daca nu plecati la o ora de varf, faceti cam 45 de minute din centru si pana aici.

– Ultima data cand am fotografiat aici, taxa de acces era de 100 de lei si, daca a crescut, nu cred ca a fost marita semnificativ. Asta il duce direct pe locul 1 in topul celor mai accesibile palate in care am fotografiat legal.

– Arhitectura nu te va da pe spate dar este destul de interesanta, peretii din caramida oferind un suport cromatic frumos, mai ales daca fotografiile vor fi realizate la apus.


CONTRA:

– Aglomeratie. Foarte multa aglomeratie. Va recomand sa evitati Palatul Mogosoaia mai ales in week-end, atunci cand imbulzeala atinge apexul si este aproape imposibil sa realizezi o sedinta foto printre turisti, localnici si zeci de mirese. Sa nu va imaginiati ca in timpul saptamanii curtea Palatului si parcul care face parte din acelasi domeniu sunt lipsite de vizitatori, dar macar sunt sanse mai mici sa va bateti pe un loc bun de fotografiat cu alte mirese.

– Lipsa originalitatii. Toate avantajele expuse mai sus, si numarul de nunti in crestere de la un an la celalalt, au facut din acest loc unul foarte frecventat si foarte fotografiat. Mi se pare din ce in ce mai aproape de adevar o gluma pe care am auzit-o la alti fotografi nunta care spune ca una din zece mirese isi face sedinta foto la Mogosoaia.

2. Delta Neajlovului – Comana


In ultimii 4 ani a fost zona pe care am vizitat-o cel mai des cand am organizat sedinte foto de logodna, trash the dress sau love the dress si am fost unii dintre primii fotografi de nunta care au descoperit locatia si potentialul ei. Desi e mai mult de mers din Bucuresti, daca noi am ajuns prima data la Casa Comana din intamplare, nu cred ca o sa va fie foarte greu sa o gasiti urmand indicatiile disponibile pe internet sau pe orice aplicatie GPS. Daca merita sau nu, va las pe voi sa decideti citind argumentele pro si contra de mai jos.


PRO:

– Zona este foarte intinsa, foarte ofertanta din punct de vedere artistic, si cu multe alternative aflate la kilometri intregi distanta. Asa ca, desi a devenit o destinatie destul de populara, sansele de a va intersecta cu alte cupluri aflate la sedinta foto sunt destul de mici (cel putin acum in vara lui 2017, cand scriu articolul asta) si daca totusi se intampla asta, puteti merge in alta parte si reveni mai tarziu in locul respectiv.

– Delta Neajlovului ofera niste peisaje pur si simplu superbe. Si daca nu vreti neaparat o sedinta foto, eu va recomand sa vizitati zona si sa faceti o plimbare cu bicicleta, cu barca, sau chiar pe jos daca va tin picioarele. Asadar, cu putina planificare si avand alaturi niste fotografi de nunta buni, o vizita la Comana se va lasa cu niste poze frumoase.

– Accesul gratuit. Exceptand cheltuielile pe care le aveti cu deplasarea nu veti avea alte costuri suplimentare pentru a face fotografii in zona. Chiar si la Casa Comana – un domeniu privat pe care va recomand sa-l vizitati si care poate fi punctul de plecare sau de incheiere pentru sesiunea foto – veti putea fotografia nestingheriti. Managerii de acolo sunt foarte primitori si isi dau seama ca fotografiile frumoase le aduc si mai multi oaspeti care sa le treaca pragul.


CONTRA:

– Va recomand sa evitati week-end-urile pentru ca si aici se aglomereaza.

– Accesul putin mai intorocheat, faceti mai bine de 1 ora din Bucuresti si pe alocuri drumul e cu denivelari, dar fata de hartoapele pe care le gaseai acum 2 ani, lucrurile stau mult mai bine.

3. Palatul Ghica din Caciulati


Daca ati calatorit catre Manastirea Caldarurani trecand prin Moara Vlasiei – Caciulati si nu ati vazut (sau macar aflat ca exista) Palatul Ghica, inseamna ca, la fel ca si noi, ati trecut fara sa stiti pe langa unul dintre cele mai frumoase palate mici din imprejurimile Bucurestiului. Cladirea pe care nu as numi-o chiar palat, chiar daca asa se cheama – Palatul Ghica-Blaremberg – ci mai degraba conac, poate fi locatia ideala pentru o sedinta foto, mai ales daca sunteti amatori de intimitate. Conacul se afla in patrimoniul statului si nu stiu sa va spun ce aprobari ar trebui sa obtineti ca sa fotografiati si in interiorul cladirii, insa eu sunt de parere este suficient sa va bucurati de micutul havuz din fata palatului, de scarile simetrice de acces sau de terasa si peluza din spate pentru a obtine niste fotografii deosebite si cu un aer boem la sedinta foto. Pro si contra? Hai sa vedem…


PRO:

– Intimitate. Domeniul este lipsit cu desavarsire de vizitatori si nu veti avea parte de priviri curioase si mai ales veti fi lipsiti de aglomeratie chiar si in week-end, spre deosebire de precedentele sugestii.

– Originalitate. Putine cupluri si putini fotografi de nunta cunosc locatia, asa ca nu veti vedea la fel de multe fotografii cu sedinte foto la Palatul Ghica Caciulati cum veti vedea cu mirese furate si duse la Arcul de Triumf.


CONTRA:

– E mai dificil de gasit, conacul fiind putin cunoscut publicului, motiv pentru care va sugerez sa faceti un tur de recunoastere inainte, mai ales daca sunteti fotografi de nunta. Drumul pana acolo este insa bun si puteti merge fara probleme cu masina.

– Accesul in locatie se face cam ilicit. De ce spun asta? Nefiind un obiectiv turistic declarat si deschis publicului larg, va trebui sa cadeti la mica intelegere cu paznicul de acolo ca sa va permita sa faceti cateva fotografii. Sunt sigur, insa, ca lucrul asta nu va fi o provocare prea mare pentru nimeni, pentru ca asa cum l-am cunoscut noi, omul a fost destul de prietenos si de vorbaret.

– E cam in paragina. Dar, in functie de rezultatul dorit de fotograf, asta poate fi si un plus.

Acestea sunt principalele trei sugestii pe care le am pentru voi daca vreti sa realizati o sedinta foto trash the dress sau love the dress in apropierea Bucurestiului. Lucrez si la o postare cu top sugestii pentru realizarea unei sedinte foto chiar in inima capitalei, dar asta cu alta ocazie. Pana atunci, pentru diverse sfaturi si sugestii legate de organizarea nuntii va invit sa accesati sectiunea aceasta a website-ului, iar daca doriti sa aveti alaturi de voi doi fotografi de nunta care sa va faca sa va simtiti relaxati si confortabil in fata camerei foto nu ezitati sa completati formularul de contact.